FORSIDENYHETSARKIVLENKERSPØRSMÅLARTIKLERSJEKKLISTEOM OSSENGLISH

Innholdet er gjennomgått og lenker er oppdatert av redaksjonen 24.07.2014
E-handel og betaling
skrevet av: Håkon Styri 12.11.01

Det følgende er noen enkle råd i forbindelse med betaling for varer og tjenester som er kjøpt på Internett.

De enkleste huskereglene kan oppsummeres som følger: Undersøk om nettbutikken oppgir sin fysiske adresse slik at det er mulig å kontakte virksomheten på andre måter enn over Internettet. For norske virksomheter skal det være mulig å finne virksomhetens organisasjonsnummer. Vær varsom med å betale for varer på forskudd. Som forbruker bør du i de fleste tilfeller forvente at du ikke må betale før du mottar varen. Dersom du betaler med kort, dvs. at du oppgir kortnummer og lignende ved bestilling, bør du forsikre deg om at informasjonen du oppgir overføres på en sikker måte. Send aldri kontanter i brev. Når du bestiller bør du ta utskrift av de sidene som inneholder bestillingen din og nettbutikkens bekreftelse for mottatt bestilling. Dersom du bruker nettbutikken for første gang, bør du kontrollere at det finnes informasjon om betalings- og leveringsbetingelser. Nettstedet bør også ha informasjon om seg selv og om hvordan personopplysninger blir behandlet.

Betalingsformer

Kjøp av varer på Internett kan ligne veldig på å bestille på postordre. Bestillingen sendes elektronisk, men varene kommer i posten eller med bud. Bestiller man varer kan den enkleste og tryggeste betalingsformen være postoppkrav. Likevel, på samme måte som for postoppkrav kan det selvsagt forekomme at man ikke mottar det man har bestilt. Bestiller man fra ukjente nettbutikker kan kan det forekomme problemer med reklamasjon. I noen tilfeller ønsker selgeren at det betales ved å sende en sjekk eller betalingsanvisning i posten, eller at det avtalte beløpet overføres til selgerens konto med giro. Ingen av disse betalingsmåtene kan anbefales ettersom man betaler før man mottar varene. Betaler man med kredittkort har man som regel bedre anledning til å stoppe betalingen dersom man ikke får varene som er avtalt ved å klage på regningen fra kredittkortselskapet. Ved bruk av kredittkort må det vises aktsomhet slik at betalingsinformasjonen, f.eks. kredittkortnummer og utløpsdato, sendes på en sikker måte. De fleste nettlesere markerer med symboler når man er inne på en side hvor informasjonen bruker en sikker overføringsmetode. I Microsoft Internet Explorer markeres dette med at et lite hengelåssymbol vises nederst til høyre i rammen rundt nettleserprogrammet. Bruker man nettleseren til Netscape er symbolet en hel nøkkel, og dette symbolet vises nederst til venstre i rammen rundt nettleserprogrammet. Et annet kjennetegn på nettsider hvor informasjonen overføres sikkert er at adressen til disse sidene starter med bokstavene https i stedet for http som man finner i starten av adressen til vanlige nettsider. Vær oppmerksom på at selv disse sidene ikke alltid gir god nok sikkerhet. Før du betaler med kort på Internett bør du undersøke hvilke regler som gjelder for det kortet du bruker, og om betaling over Internett er nevnt i brukeravtalen. Se også informasjonssiden om datasikkerhet for generell informasjon om sikkerhet. Det er også viktig å være oppmerksom på at betalingskort og kredittkort vanligvis kan brukes om hverandre. Bruker man betalingskort vil kontoen belastes umiddelbart og det kan være vanskeligere å klage.

Merkeordninger

Internasjonalt finnes det flere merkeordninger hvor en selvstendig organisasjon har gått god for at nettbutikken følger et kjent sett med regler, og hvor man kan ofte kan rette klager på nettbutikken. I Norge hadde vi en merkeordning kalt Nsafe. Den er nå nedlagt: Nsafe. Ordningen var et resultat av et samarbeid mellom Forbrukerrådet og bransjeorganisasjonen e-forum.

Veiledning om dine rettigheter i forbindelse med netthandel, finner du bl.a. på post- og teletilsynets nettsted Nettvett. Noen råd fra Forbrukerrådet finner du her.

 


ARTIKLER
Artiklene på helse-vett.no spenner over flere tema og fagfelt, men alle er relatert til helse på Internett.

Noen av artiklene er skrevet av eller på bestilling fra helse-vett redaksjonen, andre er hentet fra andre kilder på nettet. Forfatter/kilde er alltid oppgitt.

Har du artikler du kunne tenke deg å publisere på helse-vett.no kan disse sendes redaksjonen for vurdering.

Publiseringsmotor utviklet av CustomPublish AS