FORSIDENYHETSARKIVLENKERSPØRSMÅLARTIKLERSJEKKLISTEOM OSSENGLISH

Hvordan takle Internett når man er psykisk syk?
Jeg er en av 7 internettredaktører som skal fungere sammen under Mental Helse Norge. Mental helse har ønsker om å skape et seriøst nettsted som kan være til nytte både for de som er rammet av psykisk sykdom, men også for venner og pårørende.

Kunnskap er makt sier man. Jeg sier det slik at kunnskap og innsikt er det første skritt på veien til å bli frisk. Jo mer kunnskap, jo større sjanse for et godt og til tider harmonisk og problemfritt liv. Derfor mener Mental Helse det er viktig å prøve å bygge opp linker som går til seriøse steder, da man lett kan komme borti useriøse linker som vil kunne være sykdomsfremkallende hos søkeren, og som gjør situasjonen verre.

For unge mennesker vil surfing etter kunnskap på nettet være lettere for mange. Der kan de lese om sine problemer og tryggheten kommer når man oppdager at andre sliter med samme problematikk. På NAKUHEL i Bærum lærte 4 unge menn med psykiske problemer å surfe på Internett. De la alltid inn en kaffepause med tid for menneskelig kontakt og kan ha diskusjoner om steder de hadde vært og surfet på Internett.

For folk som har tendens til å isolere seg er det ekstra viktig å ikke bare leve seg inn i Internett tilværelsen. Man kan bli hekta og bruke timer foran dataskjermen, mens man neglisjerer trofaste venner og familie. Hvis man forsømmer sitt nettverk over lang tid vil det forsvinne, og alle trenger normal menneskelig kontakt i tillegg til den inspirasjon surfing og chatting kan gi.

En annen fordel ved Internett er at hvis man har vanskelig med å forklare sitt nettverk hvordan man har det, kan man vise til et nettsted som belyser situasjonen og sykdommen sin. Å få kunnskap om kan være til hjelp for venner og familie som ønsker å få vite hvordan brukeren har det. Og ikke minst hvordan de skal oppføre seg ovenfor den med psykiske problemer. Brukeren blir ikke så spesiell og vil forhåpentligvis møte større toleranse i omgangskretsen.

For brukeren selv er det viktig med mye kunnskap om egen sykdom. Hvis man lærer å kjenne seg selv og sitt ”fingeravtrykk” på hvordan tilbakefall arter seg vil forverring av sykdommen eller reinnleggelser på psykiatrisk sykehus kunne unngås.

ARTIKLER
Artiklene på helse-vett.no spenner over flere tema og fagfelt, men alle er relatert til helse på Internett.

Noen av artiklene er skrevet av eller på bestilling fra helse-vett redaksjonen, andre er hentet fra andre kilder på nettet. Forfatter/kilde er alltid oppgitt.

Har du artikler du kunne tenke deg å publisere på helse-vett.no kan disse sendes redaksjonen for vurdering.

Publiseringsmotor utviklet av CustomPublish AS